posušene grozdne pečke so surovina za pridelavo hladno stiskanega olja grozdnih pečk Evioil

Kako pridobimo hladno stiskano olje grozdnih pečk?

Olje grozdnih pečk pridobivamo iz tropin, ki ostanejo po stiskanju grozdja. Tropine dobimo iz kleti Jeruzalem Ormož in od lokalnih vinarjev takoj po tem, ko iz njih iztisnejo mošt.

Pečke takoj ločimo od tropin, jih posušimo in očistimo primesi.

Tako pripravljene pečke hladno stisnemo. Pri postopku hladnega stiskanja gre za mehaničen postopek, kjer se s pomočjo sile iz pečke izstisne olje. Pri stiskanju ne uporabljamo nobenih kemičnih snovi, ki se sicer uporabljajo v postopku kemične ekstrakcije jedilnih olj v večjih proizvodnih obratih. 

Pri postopku stiskanja pazimo tudi na temperaturo. Ker temperatura pri stiskanju ne preseže 40 °C, olje ohrani vse pomembne snovi. 

Po končanem stiskanju, olje ni povsem čisto, zato ga je potrebno očistiti. Pri nas olja ne filtriramo, ampak počakamo, da se prečisti na naraven način z usedanjem usedline. Dobimo popolnoma naravno 100 % hladno stiskano olje grozdnih pečk.

Grozdna pečka je ena izmed najbolj trdih pečk. Ravno trda lupina, varuje notranjost pečke pred škodljivimi zunanjimi vplivi (npr. škropivi). Zato v olju niso prisotne nobene škodljive kemične snovi.

Ker so grozdne pečke precej majhne, je za liter hladno stiskanega olja grozdnih pečk potrebnih od 8 - 12 kg suhih grozdnih pečk. Koliko olja lahko iztisnemo, je odvisno predvsem od sorte grozdja. 

Olje stiskamo sproti v manjših količinah, da vam lahko ponudimo kar najbolj sveže hladno stiskano olje grozdnih pečk.

V vseh postopkih upoštevamo načela dobre higienske prakse in smernice HACCP, ter tako sledimo visokim standardom pri pridelavi živil. Varnost živila postavljamo na prvo mesto.

Ker nam je, poleg visoke kakovosti, pomemben tudi izgled izdelka, olje natočimo v lično steklenico, ki jo okrasimo s čudovito ilustracijo trte. Pod izdelek se podpišemo Evioil.

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.