hladno stiskano olje grozdnih pečk Evioil ima pozitivne učinke na srčno žilni sistem

Katere pozitivne učinke ima hladno stiskano olje grozdnih pečk na zdravje?

V olju grozdnih pečk prevladuje linolna kislina, ki spada med omega-6 maščobne kisline. To so esencialne maščobne kisline, ki jih telo ne more proizvajati samo in jih moramo zaužiti s hrano. Imajo pomembno vlogo pri rasti in razvoju, ter pri možganskih funkcijah. Zaradi visoke vsebnosti linolne kisline, je hladno stiskano olje grozdnih pečk dobro za vitalen srčno - žilni sistem. Olja, ki imajo visok delež nenasičenih maščobnih kislin, med katere spadata linolna in oleinska kislina, zvišujejo dober holesterol (HDL) in znižujejo slab holesterol (LDL).

Hladno stiskano olje grozdnih pečk je bogato s fitosteroli, ki so najbolj znani steroli v rastlinskih tkivih. Nahajajo se v žitih, sadju, zelenjavi in rastlinskih maščobah. Ker so po strukturi podobni holesterolom, lahko z njimi temkujejo in holesterol izpodrinejo pri absorbciji v gastrointestinalnem traktu, kar lahko povzroči manjšanje holesterola krvne plazme. Fitosteroli so tako pevezani s preprečevanjem bolezni srca in ožilja (Modic in Kreft, 2001).

V olju grozdnih pečk so prisotni tudi flavonoidi. Flavonoidi so obllka polifenolov, ki se nahajajov v hrani rastlinskega izvora. So snovi, ki dajejo sadju in zelenjavi barvo, ter so močni antioksidatni. Tudi flavonoide moramo zaužiti s hrano, saj jih telo ne more proizvajati samo. Uživanje hrane, z visoko vsebnostjo flavonoidov, zmanjšuje nastanek mnogih bolezni, ki jih povroča oksidativni stress (Vrhovšek, 2001). Pomagajo pri ohranjanju spomina in ostalih kognitivnih sposobnostih.

Naslednji pomembni elementi v olju grozdnih pečk so tokoferoli in tokotrienoli, ki so oblika vitamina E.  Vsebnost vitamina E je v olju grozdnih pečk visoka in znaša od 60 – 120 mg/ 100 g. Povedano drugače, kavna žlička hladno stiskanega olja grozdnih pečk vsebuje 9 mg vitamina E. Zaradi tako visoke vsebnosti vitamina E, je olje grozdnih pečk tudi eno najbolj stabilnih olj (Lugue-Rodriguez s sod., 2005).

Poleg vitamina E, vsebuje hladno stiskano olje grozdnih pečk še vitamina A in C. Ti elementi delujejo kot antioksidanti, kar pomeni, da v telesu vežejo proste radikale in s tem zavirajo oksidacijske procese. Če je v našem telesu preveč prostih radikalov, ti zaradi svoje reaktivnosti sprožajo številne neželene kemijske reakcije in s tem poškodujejo celice. Uživanje hrane, bogate z antioksidanti, naj bi zaviralo staranje organizma in pojav bolezni, kot so rakaste tvorbe, infarkt, diabetes in artritis.

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.