Kaj je holesterol in kako ga uravnavamo na naraven način z oljem grozdnih pečk Evioil

Kaj je holesterol in kako ga znižamo na naraven način?

Holesterol je maščobi podobna snov, k se nahaja v krvnem obtoku in v vseh celicah našega telesa. V kri prehaja iz dveh virov:

  • v telesu holesterol proizvajajo jetra,
  • holesterol v telo vnesemo s hrano, ki jo zaužijemo.

Holesterol je nuno potreben za pravilno delovanje organov.Telo ga potrebuje za izgradnjo celic ter za proizvodnjo hormonov, vitamina D in snovi, ki pomagajo pri prebavi hrane.  

Holesterol se skupaj z ostalimi snovmi (trigliceridi, apoproteini in fosfolipidi) po krvi prenaša v obliki lipoproteinov. Glede na gostoto lipoproteinov ločimo dve vrsti holesterola:

  • LDL (low density lipoproteins) – lipoproteini majhne gostote, ki vsebujejo beljakovine in veliko holesterola. Ta vrsta holesterola se lahko začne nalagati na notranje stene arterij, kar zmanjša njihovo pretočnost. Visoka koncentracija LDL zvišuje tveganje za nastanek ateroskleroze.
  • HDL (high density lipoproteins) – lipoproteini velike gostote, pri katerih prevladuje beljakovinski del (apoproteini). Ta vrsta holesterola odnaša škodljivi holesterol iz arterij in ga prenaša nazaj v jetra, od koder se z žolčem izloči iz organizma. HDL zmanjšuje tveganje za nastanek ateroskleroze.

Kaj je ateroskleroza? Holesterol v krvi kroži. S povečanjem količine LDL holesterola v krvi se lahko ta začne odlagati na stenah artirij. Temu procesu pravimo ateroskleroza in povzroča, da se arterije zožijo, oslabijo in postanejo manj prožne. Ker so arterije zožene, to otežuje pretok krvi in kisika, ki se skozi žile dovajata v druge organe. Če pride v eno od teh zoženih arterij krvni strdek, lahko pride do srčnega zastoja ali kapi.

Visok LDL holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni srca, srčni infarkt in možgansko kap. V kombinaciji z drugimi dejavniki tveganja, kot so povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, stres ali kajenje, se tveganje poveča.

Zato je pomembno, da vzdržujete optimalno raven tako slabega LDL, kot dobrega HDL holesterola. Enota za merjenje koncentracije maščob v krvi je milimol na liter (mmol/l) in to so priporočljive vrednosti:

  • Skupni holesterol ne sme preseči 5 mmol/l.
  • Raven slabega holestrola LDL naj bo pod 3 mmol/l.
  • Raven dobrega holesterola HDL naj bo vsaj 1 mmol/l pri moških in 1,2 mmol/l pri ženskah
  • Raven trigliceridov naj bo manj kot 1,7 mmol/l

Na trgu obstaja široka ponudba zrdravil in pripravkov za zniževanje holesterola. Vendar lahko holesterol znižate tudi na naraven način.

Ključnega pomena pri uravnavanju holesterola je zdrava in uravnotežena prehrana ter telesna aktivnost.

Jetra sicer tvorijo zadostno količino holesterola, ki ga potrebuje naše telo. Vendar holestrol vnesemu tudi s hrano. Poznamo več vrst maščob in različne vrste maščobe imajo zelo različen vpliv na zdravje. Zato moramo biti, poleg tega koliko maščobe zaužijemo, pozorni tudi na to, kakšne maščobe zaužijemo.  

Pri vnosu holesterola s hrano, so problematične predvsem nasičene maščobne kisline in transmaščobne kisline, ki povzročijo, da se v našem telesu poveča raven slabega, LDL holestrola. Čeprav so nasičene maščobe najbolj značilne za živila živalskega izvora, jih je veliko tudi v nekaterih rastlinskih živilih, kot so palmovo, kokosovo in kakavovo maslo. Zato je pomembno, da pri izdelkih preverimo kakšne maščobe vsebujejo in posegamo raje po izdelkih, ki vsebujejo več nenasičenih maščobnih kislin.

Nenasičene maščobne kisline delimo v enkrat nenasičene in večkrat nenasičene (to so omega – 3 in omega – 6 maščobne kisline). Med večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami so zelo pomembne esenciale maščobne kisline, med katere spada npr. linolna kislina. Imajo namreč odlično lastnost -  zaradi svoje sestave znižujejo slab LDL holesterol in tako zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srča in ožilja.

Ker esencialnih maščobnih kislin telo ne more proizvesti samo, jih moramo zaužiti s hrano. Z omega – 3 maščobnimi  kislinami so bogate predvsem morske ribe, medtem ko so z omega – 6 maščobnimi kislinami bogata predvsem rastlinska olja (sončnično, koruzno, sojino, orehovo, bučno, konopljino, bombaževo in olje grozdnih pečk). Dnevno naj v prehrani omega – 3 in omega - 6 maščobne kisline predstavljajo 7 – 10 % energijskega vnosa.

Kako lahko torej znižate holesterol na naraven način?

  • V prehrani naj prevladujejo sadje, zelenjava, stročnice in rastlinska olja
  • Pri živalskih beljakovinah posegajte po pustem mesu, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih
  • Kakšen mesni obrok zamenjajte z beljakovinami rastilnskega izvora, kot so stročnice, žita, riž in koruza.
  • Jejte nerafinirane testenine in moko.
  • Bodite pozorni na to, kakšne maščobe zaužijete. Na deklaraciji živil je vedno navedeno koliko nasičenih maščob vsebuje posamezno žvilo. Izbirajte živila, ki vsebujejo malo nasičenih maščob in več nenasičenih. Nasičene maščobne kisline naj predstavljajo 1/3 vseh, medtem, ko naj nenasičene predstavljajo 2/3 dnevnega vnosa maščob.
  • Redno se gibajte in poskrbite za sprostitev od stresa

Včasih je težko spremeniti navade, vendar velja: kjer je volja, tam je pot! 

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.