Odgovori na vaša vprašanja

Prav je, da ste dobro informirani o izdelkih, ki jih kupujete. Tukaj smo zbrali odgovore na vaša najbolj pogosta vprašanja.

Kako pridelate olje grozdnih pečk? Po stiskanju grozdja ostanejo tropine, ki so naša vhodna surovina. Iz tropin s sejanjem izločimo pečke, ki jih operemo in posušimo. Pri sušenju pazimo, da temperatura ne presega 40 °C. Posušene pečke zopet presejamo, da jih očistimo primesi. Pečke nato hladno stisnemo pri temperaturi do 40 °C. Pri stiskanju se uporablja zgolj mehanični postopek, brez kakršnih koli kemikalij in dodatnega segrevanja. Olje tako ohrani veliko vitaminov in drugih hranilnih snovi.

Kje dobite grozdne pečke? Grozdne pečke pridobivamo sami s postopkom sejanja tropin. Tropine, ki ostanejo po stiskanju grozdja, dobimo iz kleti Jeruzalem Ormož.

Kje stiskate olje grozdnih pečk? Olje grozdnih pečk stiskamo pri lokalnih oljarjih, ki imajo ustrezno stiskalnico za hladno stiskanje olja in delujejo po standardih HACCP.

Kako skrbite za varnost in ustreznost olja in moke grozdnih pečk? Živila proizvajamo po smernicah dobre higienske prakse in načelu HACCP. V vseh fazah proizvodnje skrbimo za stroge higienske in druge ukrepe, da vam ponudimo varno in kakovostno živilo.

Kdo sme uživati olje grozdnih pečk? Olje grozdnih pečk lahko uživa vsak. Je nežnega okusa in se odlično poda k vsem jedem. Ker gre za maščobe, ga je seveda treba uživati zmerno.

Kako uporabiti olje grozdnih pečk? Olje grozdnih pečk uporabite za kuhanje, peko, popekanje na visoki temperaturi in za prelive. V kuhinji je vsestransko uporabno. Uporabite ga tudi za nego kože in las, kot samostojno olje ali iz njega naredite domačo naravno kozmetiko.

Zakaj je olje grozdnih pečk dobro? Olje grozdnih pečk vsebuje predvsem nenasičene maščobne kisline, ki zaradi svoje zgradbe »izrinejo« slab holesterol. Olje grozdnih pečk tako znižuje slab holesterol na naraven način. Vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki preprečujejo oksidativni stres.

Ali olje grozdnih pečk zniža holesterol? Da. Znanstveno je dokazano, da večkrat nenasičene maščobne kisline izpodrinejo slab holesterol, saj imajo podobno strukturo. Ker ima olje grozdnih pečk predvsem nenasičene maščobne kisline, je odlična hrana za znižanje slabega holesterola na naraven način.

Je olje grozdnih pečk primerno za kuhanje? Da, olje grozdnih pečk je zelo primerno za kuhanje in ga uporablja veliko svetovno priznanih masterchefov. Je blagega okusa in ima zelo visoko točko dimljenja, kar pomeni, da ga lahko močno segrejete. Ker je naše olje hladno stiskano, priporočamo, da ga uporabljate hladnega - za pripravo solate, prelivov, dodatek k smoothiju ali appetizer. Seveda, ga lahko uporabite tudi za pripravo toplotno obdelanih jedi (peko peciva, popekanje mesa, olje za kuhanje..)

Ali se olje grozdnih pečk hitro pokvari? Olje grozdnih pečk ima rok uporabe kot ostala olja in ni hitro pokvarljivo. Treba ga je le ustrezno hraniti. Olje mora biti na temnem prostoru in zaprto. Svetloba in kisik namreč najbolj vplivata na to, da se olje pokvari. Olje grozdnih pečk Evioil je natočeno v temne steklenice. Če ga boste hranili v predalu, na sobni temperaturi in bo stekelnica po uporabi zaprta, ga boste porabili, preden se bo pokvarilo.

Kako pogosto stiskate olje? Olje stiskamo sproti v manjših količinah, da vam lahko ponudimo sveže olje z dobrim rokom uporabe.

Kdaj naj jem olje grozdnih pečk? Olje grozdnih pečk lahko jeste kadar koli. Če vam je všeč okus in njegove lastnosti, nadomestite z njim olje, ki ga uporabljate. Če imate povišan holesterol, pa lahko z rednim uživanjem olja grozdnih pečk in ustrezno prehrano znižate holesterol na naraven način. Za znižanje slabega holesterola je priporočljiv dnevni vnos 2 žlički olja grozdnih pečk.

Katere maščobe so v olju grozdnih pečk? V olju grozdnih pečk so predvsem nenasičene maščobne kisline. Olje grozdnih pečk vsebuje 11 g nasičenih maščobnih kislin, 18 g enkrat nenasičenih maščobnih kislin in 69 g večkrat nenasičenih maščobnih kislin.

Katero vrsto grozdja uporabljate za olje iz grozdnih pečk? Za olje iz grozdnih pečk Evioil uporabljamo predvsem bele sorte grozdja, ki jih pridelujejo v Ljutomersko – Ormoških vinogradih. To so sorte: chardonay, rumeni muškat, traminec in šipon. Uporabljamo tudi rdeči sorti grozdja, in sicer modra frankinja in merlot.

Kako pridelate moko iz grozdnih pečk? Po stiskanju olja grozdnih pečk ostanejo briketi. To so razmaščene in stisnjene grozdne pečke. Te grozdne pečke nato odpeljemo v mlin, kjer jih zmeljejo na mlinski kamen. Dobimo razmaščeno moko oz. t. i. ekstrakt grozdnih pečk, ki vsebuje veliko vlaknin.

Ali moka grozdnih pečk vsebuje gluten? Moka grozdnih pečk ne vsebuje glutena in je primerna za brezglutensko dieto. Ker v mlinu meljejo tudi ostale vrste moke, lahko moka vsebuje sledi glutena. Zato ni primerna za ljudi, ki imajo hudo obliko celiakije in se morajo strogo izogibati vnosu glutena.

Kje meljete moko iz grozdnih pečk? Moko iz grozdnih pečk meljemo pri lokalnem mlinarju, ki za mletje moke uporablja mlinski kamen. Grozne pečke so najtrše seme, zato je za fino mletje pečk potrebna moč, ki jo ustvari samo mlinski kamen.

Zakaj je pridelava olja in moke grozdnih pečk dobra za naš planet? Olje in moko grozdnih pečk pridelamo iz tropin, ki so odpad pri pridelavi vina. Zato za proizvodnjo olja in moke iz grozdnih pečk ne uporabljamo dodatnih virov, kot so voda, zemlja, razna sredstva za zatiranje škodljivcev, .. Pri proizvodnji drugih vrst olja in moke, pridelujejo rastline oz. semena izključno za pridelavo olja.