Zakaj proizvajamo olje in moko iz grozdnih pečk?

Jeruzalem Slovenija, vinogradi

 

Prleške gorice so naš navdih

Sprehod med vinogradi  Ljutomersko – Ormoških goric, je prava sprostitev za dušo in paša za oči. Pogled na čudovito vinogradniško veduto nas s svojo barvitostjo, očara v vseh letnih časih: od čudovite zelene barve mladih poganjkov, zlatorumenih odtenkov zrelega grozdja, pisanih jesenskih listov, do snežne beline v kateri počivajo goli trsi.

Tukaj na razgibanem gričevnatem območju, z izvrstnimi vinogradniškimi legami, izkušeni vinogradniki že leta pridelujejo odlična vina. Vendar grozdna jagoda v sebi skriva še en neprecenljiv zaklad – grozdno pečko, iz kater iztisnemo zlato rumeno olje. Olje, nežnega okusa z veliko nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki smo ga poimenovali Evioil

Odgovorni do narave

Po pridelavi grozdja v vinu ostane precej odpada, saj zavržene tropine predstavljajo 20 % celotne teže pridelanega grozdja (Boussetta et al., 2009; Panouillé et al., 2007). Grozdne pečke predstavljajo približno  5 % teže grozdja, kar pomeni, da na svetovni ravni zavržemo preko 3 milijone ton groznih pečk. Kakovostne surovine, ki jo lahko uporabimo za pridelavo olja in ki ima pretežno nenasičene maščobne kisline. Zakaj torej ne bi popolnoma izkoristili pridelanega grozdja in posekali manj deževnega gozda?

Proizvodnja olja iz grozdnih pečk sledi načelu ničelnega odpada – vinarji iz grozdja pridelajo vino, oljarji iz pečk iztisnemo olje, del tropin zmeljemo v moko, ostale tropine uporabimo za krmo živali, kot gnojilo ali za pridobivanje energije.

Tudi pri izbiri embalaže sledimo trajnostnemu pristopu, zato smo izbrali steklo in aluminij.

Z mislijo na generacije za nami in ker imamo radi zeleno in čisto naravo, si prizadevamo za čim bolj odgovoren odnos do narave. Tukaj je naš prispevek – hladno stiskano olje grozdnih pečk Evioil.

»Oldtimerji» ali kako smo začeli?

Naša prva letina ne sega prav daleč nazaj. S proizvodnjo smo začeli leta 2019. Nasprotno, naša prva proizvodna oprema izvira iz časa pred 100 leti. Za prvo sejanje pečk smo uporabili nekoliko predelan sejalnik koruze in sejalnik za žito. Spadata v kategorijo dobrih starih strojev, ki sicer nikoli ne zatajijo, vendar je potrebnega veliko ročnega dela. Dobili smo nekaj žuljev, a uspešno presejali več ton tropin, ter pridelali prvih 30 litrov olja. Količina je zadostovala za degustiranje in domačo uporabo. Olje grozdnih pečk je postalo vsesplošno uporabno v našem gospodinjstvu.
*

Ker smo želeli proizvesti večjo količino olja in ga ponuditi na trgu, smo naša »oldtimerja« zamenjali z zmogljivejšima strojema, izdelanima po lastnih načrtih. Verjamemo, da s sodobno tehnologijo bolje izkoristimo surovino, s tem znižamo stroške in ponudimo končni izdelek po dostopni ceni.

 

stroj za sejanje grozdnih pečk