Olje grozdnih pečk Evioil in moka grozdnih pečk Eviol na poletni tržnici v Moravskih Toplicah

Olje grozdnih pečk Evioil - intervju v glasilu Lipnica

Pomembna novost v ponudbi na eni od stojnic Turistične tržnice 2021 v Moravskih Toplicah je hladno stiskano nerafinirano olje Evioil in razmaščena moka, oboje iz grozdnih pečk. Domačin Sebastijan in njegova žena Monika sta med redkimi, ki sta se odločila za to ponudbo. Po začetnih težavah so osvojili že marsikatero skrivnost. Na področju priprave surovine, stiskanja, ponudbe olja in izdelkov iz njega imata še veliko načrtov. S tem namenom sta pri Veliki Nedelji tudi kupila kmetijo. V dejavnost trženja na stojnici, pa tudi sicer se je vključil Sebastijanov oče Jani. Kratek pogovor smo opravili s Sebastijanom.

Kako ste prišli do ideje in koliko časa je minilo od ideje do prakse?

Že nekaj časa sva si želela začeti s pridelavo olja. Najprej je bila ideja, da bi posadila buče in pridelovala bučno olje. Med raziskovanjem trga sva z ženo našla članek o olju grozdnih pečk. Navdušil naju je širok nabor uporabnosti ter številnih pozitivnih lastnosti, še bolj pa dejstvo, da ga pridobiš praktično iz ostankov neke druge dejavnosti. Ker je v okolici veliko grozdnih tropin kot stranskega produkta pri stiskanju grozdja, sva se odločila, da poskusiva. Seveda je bila pot do realizacije dolga, saj sva morala ugotoviti, kako iz tropin čim bolj učinkovito ločiti pečke. Ko sva bila z ženo na degustaciji olj v eni oljarni, je lastnik rekel, da ima stroj za ločevanje, ki ga ne uporablja več. In tako se je začelo.

Od kod dobivate surovino?

Grozdne tropine dobimo iz največje vinske kleti Jeruzalem Ormož in od okoliških vinarjev.

Grozdne tropine katerih sort grozdja je za stiskanje olja najprimernejše?

Za pridelavo olja so primerne prav vse sorte grozdja. Razlika je v tem, kako so posamezne sorte donosne in tukaj so v prednosti temne sorte grozdja.

Kakšen je postopek priprave pečk za stiskanje olja?

Gre za velike količine vhodne surovine (tropin), iz katere je potrebno ločiti pečke. To počnemo s postopkom sejanja. Nato pečke operemo in posušimo. Stiskamo jih v eni od oljarn, ki ima za to primerno hidravlično stiskalnico. Gre za zelo zmogljivo napravo, saj so pečke zelo trde in da iz njih priteče olje, je potrebno ogromno energije. Po stiskanju olja ostanejo briketi, ki se jih zmelje v moko, ki ima prav tako številne pozitivne lastnosti in se prvenstveno uporablja v prehrani ljudi. Tudi razmaščena moka, ki jo prav tako prodajamo, je namreč bogata z antioksidanti ter vsebuje veliko vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo. Zdrobljeni, torej zmleti briketi, pa se lahko kot dodatek uporabljajo tudi v krmi živalim. Za mletje tropin je potreben mlinski kamen. Iz presejanih tropin, ki več ne vsebujejo pečke, se lahko kuha žganje tropinovka, uporablja pa se lahko tudi kot gnojilo.

Koliko olja denimo vsebujejo grozdne pečke?

Grozdna pečka vsebuje 8–20 % olja. Koliko ga uspemo iztisniti, je odvisno od metode stiskanja. Odločili smo se za hladno stiskanje, pri katerem dobimo sicer količinsko manj olja, vendar je to popolnoma naraven način. Drug način je ekstrakcija s topili. Za liter olja potrebujemo povprečno 13 kilogramov suhih pečk. Količina se razlikuje glede na sorto grozdja.

Kaj bi izpostavili kot ključno prednost vašega olja?

Ker temperatura pri hladnem stiskanju grozdnih pečk v olje ne preseže 40 °C, se v njem ohranijo vse pomembne snovi. Zato dobimo popolnoma naravno, 100 % olje grozdnih pečk. Pri tem sledimo trajnostni proizvodnji, saj popolnoma izkoristimo dano surovino; vinarji naredijo iz grozdnega soka vino, mi naredimo iz grozdnih pečk olje. Kot sem že omenil, brikete zmeljemo v moko, ostalo med ločevanjem pečk uporabljajo za živalsko krmo in gnojenje. Trudimo se proizvajati po principu ničelnega odpada.

V kakšnih embalažah ga prodajate in kako so ga sprejeli kupci?

Olje prodajamo v temnih steklenicah po 100, 250 in 500 mililitrov. Za olje je vedno bolje, da je v temni in manjši steklenici, saj tako dlje časa ostane sveže. Prodajamo ga tudi v večjih pakiranjih, in sicer strankam, ki olje uporabljajo kot surovino pri kozmetičnih izdelkih. Kupci so ga dobro sprejeli. Všeč jim je okus in njegove lastnosti.

Verjetno pečke za olje stiskate po potrebi. Kako dolg je rok uporabe olja, skladiščenje,...?

Olje stiskamo v manjših količinah, da lahko kupcem ponudimo čim bolj sveže. Uporabni rok olja je minimalno 18 mesecev. Če je pravilno skladiščeno, ni izpostavljeno visokim temperaturam in je v temnem prostoru, pa zdrži še veliko dlje časa.

Kje vse oz. na kakšen način poteka prodaja?

Prodaja poteka v dveh vinotekah, v trgovini z lokalnimi pridelki ter priložnostno na tržnici. Trenutno smo vsak vikend prisotni na tržnici v Moravskih Toplicah. Od aprila letos imamo tudi spletno trgovino www.evioil.com.

Kaj bi še dodali za konec?

Zadovoljen sem, da smo letos lahko sodelovali na tržnici v Moravskih Toplicah, saj je osebni stik s strankami zelo dobrodošla izkušnja. Kot proizvajalec si hvaležen za vsako povratno informacijo. Kot že rečeno, imamo še veliko načrtov in upamo, da jih bomo lahko uresničili v zastavljenem času ter  na tržnici v Moravskih Toplicah prihodnje leto ponudili katero novost.

Več o olju in moki iz grozdnih pečk Evioil si lahko preberete v naši spletni trgovini www.evioil.com. Za tiste, ki nimajo spletnega medija, pa naj poudarim, da vsebuje olje grozdnih pečk visok delež nenasičenih, zlasti omega 6 maščobnih kislin, ki jih telo ne more proizvajati samo. Ima tudi veliko vitamina E. Olje ima številne pozitivne učinke na zdravje. Jedem da prijeten nežen okus in aromo po in se uporablja v kulinariki. Za nego kože in las je široko uporabno tudi v kozmetiki.

Geza Grabar

Lipnica št. 177, september 2021 | Občina Moravske Toplice (moravske-toplice.si)

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.